Cenné rady, čo si všímať pri kúpe čerstvého ovocia a zeleniny

Kde nakupujete najradšej? Uprednostňujete veľké obchodné reťazce, ktoré nás lákajú zaujímavými akciami alebo ste skôr zástancami domácich výrobkov, preto podporujete menších, lokálnych predajcov? Áno, každý nákup je potrebné dobré zvážiť, či už kupujeme nový kancelársky nábytok, laptop do firmy alebo každodenné potraviny do domácnosti. Obzvlášť pri ovocí a zelenine je treba byť ostražití. Viac ako inde je tu dôležitá chuť, vôňa a čerstvosť, čo zabezpečí jednak dobré skladovanie plodín, ideálne sú praktické prepravky na zeleninu alebo ovocie, no veľkú úlohu zohráva aj to, ako a kde boli papriky, jablká či jahody vypestované.

 

Ovocie Vám musí voňať!

Je pravda, že vyberáme očami, ale príliš lesklé, takmer bezchybné jablko je už trochu podozrivé, súhlasíte? A k tomu, ak je úplne bez vône, čo z takého ovocia? Vitamíny ani omylom! Zbystrite, keď uvidíte podozrivo lesklé kusy. Spomeňte si, ako vyzerajú  jablká na stromoch. Nepomohla im chémia až priveľmi? Ovoniavajte a majte oči na stopkách.

 

Pozor na hnilobu!

Vyvarujte sa aj nahnitých plodov. Nevyberajte zo špinavej prepravky na zeleninu hnijúci petržlen či mrkvu, ktorú už dávno napadla pleseň. A pozor aj na zvyšnú zeleninu z takejto debničky, pleseň sa už mohla rozšíriť, hoci sa ešte neprejavila na povrchu. V prípade, že je Vám jasné, že vysunutý pracovný stôl zeleninára je preplnený ovocím a zeleninou už od včasného rána a vonku je cez tridsať stupňov v tieni, o čerstvosti jeho plodín nemôže byť ani reč.

 

Triky, ako si  vybrať to pravé

Ako si teda vybrať skutočne chutnú uhorku alebo jahodu? Pri uhorkách si všímajte, či sú pevné, nie pružné. Na povrchu má byť každá uhorka hrboľatá a lesklá, nikdy nie vráskavá a na reze by mala mať svetlozelenú, nie bielu farbu.

Pri ovocí pozor najmä na jahody. Rozhoduje chuť, nie odtieň červenej. Nebojte sa preto požiadať predajcu o malú ochutnávku.

 

Na čo teda prihliadať vo všeobecnosti? Je zložité neorientovať sa prednostne podľa ceny, avšak rovnako tak je rozumné vedieť, čo jeme. To platí pri čerstvom ovocí a zelenine dvojnásobne.