Reštaurácie prevoňané perfektným jedlom. Pekárne s plnými policami chutného pečiva. Mäsiarstva so širokou ponukou toho najkvalitnejšieho mäsa. Prevádzky, ktoré potrebujú poznať chladenie šokom, aby dokázali čo najlepšie uskladniť potraviny a zachovať tak ich najvyššiu kvalitu a zároveň predĺžiť ich životnosť. Čo to zázračné chladenie šokom vlastne je?
Chladenie a mrazenie šokom funguje na princípe okamžitého zníženia teploty uskladňovanej potraviny, pripraveného alebo spracovaného jedla. Šokové chladenie alebo aj blast chilling je proces, ktorý rýchlo zníži teplotu jedla a potravín a to aj v ich vnútri. Potraviny a pripravené jedlo bežne obsahujú prirodzené baktérie, ktoré sa v teple a vlhkosti rozmnožujú a jedlo sa tak pochopiteľne kazí.
Najkritickejšia teplota pre tento proces množenia baktérií je +65°C až +10°C, a to je práve vtedy, keď jedlo nechávate vychladnúť. Postupným a pomalým chladením jedlo stráca svoju najlepšiu kvalitu a teda stráca na hodnote.
S technikou šokového chladenia nemusíte čakať, kým uvarené alebo inak tepelne spracované jedlo vychladne. Jednoducho ho zabalíte a vložíte do „šokera“, do špeciálneho zariadenia určeného na šokové chladenie alebo mrazenie.
Teplota pokrmu dokáže (pri šokovom chladení) obrovskou rýchlosťou klesnúť z +70°C na +3°C, čím sa potlačí tvorba a množenie baktérií, ktoré sú zodpovedné za skazenie a znehodnotenie jedla, a teda doba skladovania sa výrazne predĺži.
Šokové mrazenie potraviny rýchlo zmrazí a ich teplota v ich vnútri klesne až na -18°C počas 4 hodín. Týmto procesom sa zabráni tvoreniu makrokryštálov vody, čo má za následok výrazné zníženie strát na kvalite i kvantite pri ďalšom rozmrazení potravín.
Jedlo a pokrmy, ktoré rozmrazíte, sú na nerozoznanie od čerstvých, a to na pohľad, na tvar i na chuť. Takto zamrazené jedlo môžete uchovať aj niekoľko mesiacov pričom zachováte jeho pôvodné vlastnosti.
Na šokové chladenie a mrazenie si vyberte profesionálne zariadenia so skvelým výkonom, jednoduchosťou používania, ľahkou údržbou a moderným dizajnom. Šokové chladiče i mrazničky sú navrhnuté tak, aby uspokojili vaše potreby v komerčnom i priemyselnom sektore.
Kde sa chladenie a mrazenie šokom využíva najčastejšie? S touto technikou sa stretnete v reštauráciách, pizzeriách, v jedálňach, v mäsokombinátoch a v mäsovýrobniach, pekárňach, pri cateringových službách, pri výrobe cestovín alebo zmrzliny, ale aj vo veľkých domácnostiach.
Chladenie šokom je najlepší spôsob, ako zachovať kvalitu, vôňu, farbu konzistenciu spracovaného a pripraveného jedla a zároveň predĺžiť jeho životnosť. Predĺžte životnosť a kvalitu svojich jedál a potravín na pultoch. Vyberte si tie najkvalitnejšie chladiace a mraziace zariadenia a vaše jedlo bude v tých najsprávnejších „rukách“. Už žiadne plytvanie.