Patríte aj vy medzi milovníkov čierneho moku? V tom prípade ste už určite počuli aj o zdraviu prospešnom vplyve pitia kávy na ľudský organizmus. Lenže, nie je káva ako káva. Ak patríte k ľuďom holdujúcim zdravému životnému štýlu, určite oceníte hodnotnejšiu alternatívu tohto povzbudzujúceho nápoja v podobe kvalitnej organickej kávy získanej šetrným spracovaním.
Nielen v prípade potravín sa čoraz viac sledujú ukazovatele týkajúce ich pôvodu a pestovania. Mnohí uvedomelí spotrebitelia už dobre vedia, že ak chcú mať istotu o vysokej biologickej hodnote jedla, ktoré konzumujú, musia nakupovať kvalitné suroviny známeho pôvodu, aby si potom mohli pripraviť kvalitný nápoj alebo aj fajnú kávovú tortičku.
To isté platí aj pri káve. Veď každý zanietený kávičkár, ktorému nie je jeho zdravie ľahostajné, si určite lepšie vychutná lahodný nápoj pripravený zo suroviny najvyššej akosti bez nežiadúcich chemikálii a pesticídov. Práve kombinácia čistej organickej kávy a správneho postupu jej prípravy je pre získanie zdraviu prospešného a kvalitného nápoja určujúca.
Aj pri káve vsaďte radšej na kvalitu
Nesmieme opomenúť skutočnosť, že rovnako ako pri potravinách, tak aj pri káve treba sledovať obsah škodlivých prímesí, ktorý do veľkej miery závisí od spôsobu a procesu pestovania kávových bôbov. Nemej dôležitým faktorom a ukazovateľom akosti výsledného produktu je aj použitý spôsob praženia kávových zŕn. Ak sa už na samotnom začiatku pestovania uplatňuje používanie chemických látok, je veľmi pravdepodobné, že sa prostredníctvom rastliny a zrna dostanú aj do nášho organizmu. Je samozrejmé, že po tom nikto z nás ani len trochu netúži.
Verte svojej chuti
Ak teda investujeme do kvalitných biopotravín, prečo by sme mali robiť výnimku v prípade nášho obľúbeného povzbudzujúceho elixíru? Na to, aby sme rozpoznali, ktorému produktu dať prednosť, nemusíme byť zdatnými kávovými degustátormi, či dokonca absolvovať baristický kurz. Stačí sa len nechať riadiť svojim zmyslami a chuťou, vďaka ktorým vieme, či má káva, ktorú pijeme, priaznivé účinky na našu bdelosť, ale aj zdravie. Na základe toho zistíme, čo nám chutí a prospieva a či si dokážeme šálku našej kávy naozaj vychutnať od prvého po posledný dúšok. Treba však podotknúť, že obdobne, ako aj pri iných potravinách, nemusí ísť kvalita nutne ruka v ruke s najvyššou cenou.
Na čo si dať pozor
Podľa viacerých štúdií prevažná väčšina bežnej kávy, ktorú zvyčajne pijeme, môže mať aj vďaka nešetrnému spôsobu jej prípravy a nekvalitnej východiskovej suroviny negatívny účinok na naše zdravie. Najčastejšie sa to prejavuje v príliš horkej až kyslastej chuti, čo môže v konečnom dôsledku spôsobovať podráždenie žalúdka, či dokonca nevoľnosti. Za týchto okolností nemôžeme myslieť na nijaké zdravotné benefity alebo pôžitky vyplývajúce z pitia kávy.
Napriek tomu, že môže ísť o vstupný materiál vysokej kvality, nesprávnym postupom spracovania zŕn, rýchlym pražením, či dokonca ich spálením, dochádza k rapídnemu poklesu jej chuťových a senzorických, ako aj biologickej hodnoty. Podobný efekt je možné dosiahnuť, ak sa šetrným spôsobom spracovávajú menej kvalitné kávové zrná. Ani za takýchto okolností nemožno získať čierny nápoj s najvyšším nutričným potenciálom.
Kľúčové ukazovatele kvality
V procese prípravy biologicky hodnotnej kávy je prvoradá predovšetkým čistota zŕn. Ak chcete mať istotu, že ide o produkt najvyššej akosti, dajte prednosť organickým a bioproduktom najvyššej kvality, ktorá je garantovaná príslušným certifikátom. Iba vďaka správnemu postupu spracovania a šetrnému praženiu bude takto získaná káva obsahovať všetky hodnotné látky vrátane antioxidantov. Súčasne vám jej pitie poskytne maximálne stimulačné účinky, čím získate potrebnú energiu s niekoľkohodinovým efektom.
Ideálnym príkladom produktov najvyššej kvality a znamenitej chuti je aj organická káva značky Powerlogy. Konzumáciou takýchto výrobkov budete mať záruku, že neobsahujú žiadne pesticídy alebo iné škodlivé látky a ani v procese praženia zŕn nedošlo k vzniku nežiaducich toxínov. Ďalšou výraznou prednosťou kvalitnej kávy uvedenej značky je aj optimálny pomer organicky viazaného kofeínu.
Aby bola káva zdravý životabudič
Chcete sa do náročného dňa poriadne naštartovať? V tom prípade bude pre vás chutný čierny nápoj tým správnym prostriedkom. Na internete nájde nejeden skvelý tip na rannú kávu. Receptov a nápadov týkajúcich sa danej témy je skutočne neúrekom. Mnohé z nich sa zhodujú práve v tom, že základnou komoditou je kvalitná východisková surovina. Ak si však myslíte, že ju dostanete kúpiť v najbližšom supermarkete, pravdepodobne sa mýlite.
Mnohí odborníci a znalci sa zhodujú v tom, že najlepšie je kupovať praženú vo forme celých zŕn a následne si ju doma mlieť. Odporúča sa zomlieť ju cca 15 minút pred jej zalievaním. V opačnom prípade sa postupom času znižujú jej chuťové, senzorické, ale aj nutričné vlastnosti. Samozrejme, že záleží aj od kvality a teploty vody, ktorou kávu zalievate. Aby vaša káva chutila znamenite, nikdy ju nezalievajte vriacou vodou. Ideálna je teplota vody 90°C. Nemenej dôležité je aj dodržanie čistoty v procese jej prípravy. Pri uplatnení týchto základných zásad získate povzbudzujúci zdravý nápoj lahodnej chuti.